GO

 

Stor interesse for Skandobs

Det blir stadig flere registrerte brukere av det felles skandinaviske rapportsystemet for store rovdyr – Skandobs. Ved starten på det nye året er det i underkant av 14 000 brukere av systemet, og flertallet kommer fra Sverige.

Stor interesse for Skandobs
Skjermdump Skandobs.no © Rovdata

Av de nesten 14000 registrerte rapportørene i Skandobs er cirka 6200 fra Norge mens 7450 brukere er fra Sverige, og antallet stiger. Til sammen har rapportørene delt over 7600 observasjoner i Skandobs.

– Stor interesse

Brukerne rapporterer om synsobservasjoner, spor og andre sportegn etter de store rovdyrene i Skandinavia, og viktige observasjoner blir fulgt opp i felt av feltpersonell fra Statens naturoppsyn (SNO) i Norge og länsstyrelsene i Sverige.

– Vi opplever stor interesse fra publikum rundt de store rovdyrene i Skandinavia og det er mange som ønsker å bidra i overvåkingen av artene. Dette er svært gledelig, fordi dokumenterte observasjoner av gaupe, jerv, brunbjørn og ulv er en viktig kilde til informasjon om artene, sier Jonas Kindberg, leder i Rovdata.

www.skandobs.no utveksler brukerne også bilder av de store rovdyrene og spor og sportegn.

Styrker bestandstallene

Rovdata kvalitetssikrer observasjonene som blir dokumentert av SNO, sammenstiller dataene og publiserer resultatene i rapporter. Dataene bidrar til en mest mulig riktig oppfatning av bestandsstørrelse og bestandsutvikling i Norge.

Tallene på hvor mange rovdyr som er i landet og andre innsamlede fakta om artene blir tatt i bruk av blant annet forvaltning, media og publikum.

– Rovdatas oppdrag er å sørge for at vi har best mulig kunnskap om de store rovdyrene. Nøyaktige data er en forutsetning for en forsvarlig forvaltning av rovdyrene. Når publikum bidrar ved å melde inn observasjoner av blant annet gaupe- eller ulvefamilier, eller ved å levere inn hår og ekskrementer fra brunbjørn, jerv og ulv for DNA-analyser, så gir det viktig informasjon om artene og fører til mest mulig presise bestandstall på artene i både Norge og Sverige, poengterer Kindberg.

Ønsker du å bidra?

Det leveres i dag inn mye viktig feltinformasjon fra SNO, en rekke andre aktører og privatpersoner i Norge til Rovdata.

Ønsker du å dele observasjoner av gaupe, jerv, brunbjørn eller ulv? Les mer om hvordan du tar i bruk Skandobs-appen på denne siden.

www.rovdata.no har vi i tillegg samlet informasjon om hvordan du kan bidra i overvåkingen av rovdyrene og gir deg fakta om rovdyrenes spor og sportegn.

Kontaktperson:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata