GO

 

Merket bamse var minst 20 år gammel

Hannbjørnen som ble skutt i Snåsa kommune natt til mandag denne uka var tidligere merket, og var minst 20 år gammel da den ble felt.

Merket bamse var minst 20 år gammel
Bjørn illustrasjonsfoto © Svein Wik

– Hannbjørnen, også kalt Raubergbamsen 2, ble merket ved Skograuberga i Lierne kommune i Nord-Trøndelag i 1994 i forbindelse med et forskningsprosjekt som pågikk den gang. Den var da minst to år gammel, og vi kan derfor fastslå at den var minst 20 år gammel da den ble felt, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

Bjørnen, av overvåkingen også kalt NT70, veide 59 kilo da den ble merket. Den ble felt natt til mandag denne uka ved Raubeinsklumpen i Snåsa kommune og veide da 253 kilo. Fellingen ble utført av et kommunalt fellingslag.

Hannbjørnen NT70 ble merket i Skograuberga i Lierne i 1994 (rød prikk) og ble skutt natt til mandag 9. juli ved Raubeinsklumpen i Snåsa kommune (svart kryss). Kart © Rovdata

Tidligere påvist i Sverige

NT70 ble remerket i Sverige i 1998 (se rød trekant på kartet). I tillegg er den tidligere registrert i Åre kommune i Sverige, der den ble påvist i september 2006 ved DNA-analyse av ekskrementer. Den er også blitt fanget opp av DNA-overvåkingen på brunbjørn i Norge med en prøve 18. oktober 2009 i Håløa i Lierne kommune og en prøve 18. august 2011 ved Drevsjøen i Snåsa kommune.

Fakta om overvåkingen av brunbjørn:

  • Rovdata har ansvaret for overvåkingen av brunbjørn i Norge og for at oversikten over hvor mange individer det er i landet er best mulig.
  • I 2012 blir det for fjerde året på rad gjennomført en innsamling av DNA fra bjørn over hele landet gjennom Nasjonalt overvåkingsprogram for rovvilt.
  • Formålet er å registrere hvor mange brunbjørn det er i landet, fordelingen i kjønn mellom dem, og å beregne hvor mange kull med unger som blir født hvert år.
  • Innsamlingen av ekskrementer og hår i felt blir utført av Statens naturoppsyn (SNO), elgjegere, beitebrukere og andre brukere av utmark. Det blir også tatt vevsprøver fra alle døde bjørner i løpet av året.
  • Bioforsk Svanhovd i Pasvik analyserer materialet, og resultatene blir rapportert og formidlet av Rovdata og Bioforsk i fellesskap tidlig i april hvert år.
  • DNA-analyser viser at det var minst 151 ulike bjørner innenfor Norges grenser i løpet av 2011.

Kontaktperson:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata