GO

 

Felte bjørner var kjent fra før

Seks av syv vevsprøver fra felte bjørner i Norge i vår har så langt blitt analysert. DNA-analysene viser at samtlige seks individer var kjent for overvåkingen av brunbjørn her i landet fra tidligere.

Felte bjørner var kjent fra før
Hannbjørnen ST10 ble felt i Telemark. Foto © Lars Gangås/Statens naturoppsyn

DNA-analysene er gjennomført av Bioforsk Svanhovd på oppdrag fra Rovdata.

Statens naturoppsyn (SNO) har til sammen felt sju hannbjørner på skadefelling denne våren, etter vedtak fra Direktoratet for naturforvaltning (DN). Analysesvarene for den sjuende bjørnen, som ble felt 15. mai i år i Sør-Varanger i Finnmark, er foreløpig ikke klare.

Gamle kjenninger

Av de seks vevsprøvene som er analysert så langt stammer én prøve fra hannbjørnen som ble felt i Tokke i Telemark i mars i år (Se egen nyhetssak om ST10). I løpet av april ble det felt ytterligere fem bjørner.

– Analysene av prøvene viser at samtlige seks individer er påvist av overvåkingen av brunbjørn her i landet de siste årene. De fleste er registrert over flere år gjennom analysene av innsamlede ekskrementer og hår, som er den viktigste overvåkingsmetoden vi har på brunbjørn i Norge i dag, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

Besøkte flere fylker og kommuner

I tillegg til langvandreren ST10, som viste seg å ha vandret cirka 45 mil i luftlinje fra stedet hvor den første gang ble oppdaget, er også de fem andre bjørnene påvist å ha brukt store områder. Alle er påvist i flere kommuner, og de fleste også i flere fylker og over flere år.

2. april i år ble det felt en bjørn i Hattfjelldal i Nordland. Den viste seg å være NT68, som ble påvist i Steinkjer i Nord-Trøndelag i 2009, i Verdal i 2010, og i Hattfjelldal i 2011.

15. april ble HE39 felt i Stor-Elvdal i Hedmark. Den ble første gang påvist i Trysil i Hedmark i 2007, hvor den også ble funnet i 2008. I 2010 var hannbjørnen i Øyer i Oppland, og i 2011 i Løten i Hedmark.

Bjørnen som ble felt i Lillehammer den 19. april i år var tidligere kjent fra hele 27 forskjellige prøver. Den er kalt ST3, og ble første gang påvist i 2005 i Oppdal i Sør-Trøndelag. I 2006 ble den funnet i Skjåk i Oppland, i 2007 i Lom og Sel, i 2008 i Gausdal, Ringebu og Gjøvik, i 2009 i Lom, Gausdal og Nordre Land, i 2010 i Gausdal og Nord-Fron, og i 2011 i Luster i Sogn og Fjordane og i Skjåk, Nordre Land og Gausdal i Oppland.

Individet ST14 ble felt i Midtre Gauldal i Sør-Trøndelag 25. april. Den var tidligere påvist i Sør-Trøndelags-kommunene Tydal, Holtålen og Midtre Gauldal i 2011.

30. april i år ble HE89 felt i Åmot i Hedmark. Den var tidligere påvist i Ringsaker, Løten, Hamar og Elverum i Hedmark i 2009. I 2010 var den i Gausdal i Oppland, og i 2011 i Lillehammer i Oppland og Hamar i Hedmark.

 
Kartet viser hvor de seks bjørnene ble felt (kryss) og tidligere har blitt påvist (sirkler). Kart © Rovdata


God presisjon i overvåkingen

Av totalt 15 bjørner som ble registrert døde i Norge i fjor var 14 kjent fra tidligere års DNA-analyser av innsamlet materiale. I år er alle seks som så langt er analysert DNA fra kjent fra før.

– Dette gir en sterk indikasjon på at dagens overvåking er god, og at en stor andel av bjørnene i landet blir fanget opp gjennom overvåkingen, sier Kjørstad.

Lenke til tidligere nyhetssak:
Felt hannbjørn var langveisfra – ST10

Du finner resultater av DNA-analyser fra påviste bjørner i Norge i Rovbasen.

Fakta om overvåkingen av brunbjørn:

  • Rovdata har ansvaret for overvåkingen av brunbjørn i Norge og for at oversikten over hvor mange individer det er i landet er best mulig.
  • I 2011 er det for tredje året på rad gjennomført en innsamling av DNA fra bjørn over hele landet gjennom Nasjonalt overvåkingsprogram for rovvilt.
  • Formålet er å registrere hvor mange brunbjørn det er i landet, fordelingen i kjønn mellom dem, og å beregne hvor mange kull med unger som blir født hvert år.
  • Innsamlingen av ekskrementer og hår i felt blir utført av Statens naturoppsyn (SNO), elgjegere, beitebrukere og andre brukere av utmark. Det blir også tatt vevsprøver fra alle døde bjørner i løpet av året.
  • Bioforsk Svanhovd i Pasvik analyserer materialet, og resultatene blir rapportert og formidlet av Rovdata og Bioforsk i fellesskap tidlig i april hvert år.
  • DNA-analyser viser at det var minst 151 ulike bjørner innenfor Norges grenser i løpet av 2011.

Kontaktperson:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata