GO

 

Ny skandinavisk jerverapport

For andre året på rad har svenske Viltskadecenter og norske Rovdata satt sammen overvåkingsdata på jerv i Sverige og Norge i en felles rapport.

Ny skandinavisk jerverapport
Jerv Foto © Bo Kristiansson

Rapporten viser at det i Norge ble registrert 58 jervekull i fjor, som var en nedgang på åtte kull sammenlignet med 2010. I Sverige ble det registrert 118 jervekull i fjor, mot 117 kull i 2010.

– Den skandinaviske jervestammen ble til sammen tilført 176 nye jervekull i fjor. Dette var noe færre kull enn i 2010, da det ble tilført til sammen minst 183 kull i Skandinavia, forteller Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

Over bestandsmålene

Både i Norge og i Sverige er bestanden av jerv større en den nasjonale målsettingen. I Norge er målsettingen at det skal fødes 39 kull med valper hvert år, og i Sverige er det et etappemål på 90 årlige jervekull.

Ut fra det totale antallet registrerte jervekull er den skandinaviske bestanden beregnet til å bestå av omkring 1 038 individer, hvorav 370 individer i Norge. 

Felles rapporter

Dette er andre gang at overvåkingen av jerv i Norge og Sverige har satt sammen en felles statusrapport for arten i Skandinavia. I mange år har det blitt laget årlige statusrapporter for jerv i hvert land, men dataene har ikke blitt sammenstilt på denne måten før i 2010. 

– Den skandinaviske jervebestanden lever hovedsakelig i fjellområdene mellom Norge og Sverige og individer forflytter seg uavhengig av landegrenser. Sammenstillingen av data gir oss et mer komplett bilde over bestanden i Skandinavia, sier Kjørstad.

(Saken fortsetter under kartet)

 
Kartet viser registrerte jervekull i Skandinavia i 2011. Kart © Rovdata


Sammenstiller metoder

Det pågår nå et arbeid med å samordne overvåkingsmetodene for de store rovdyrene og kongeørn i Norge og Sverige, noe som vil lette arbeidet med å sammenstille bestandsdata på tvers av landegrensene.

– Det er en felles målsetting om å produsere felles statusrapporter i årene som kommer, forklarer Kjørstad.

Les hele rapporten her:
Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2011 Nationell sammanställning av länsstyrelsernas inventeringar Inventeringsrapport från Viltskadecenter 2011-8

Kontaktperson:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata