16. mars i år ble en ung hannbjørn felt av Statens naturoppsyn (SNO) i grenseområdet mellom Tokke og Vinje kommuner i Telemark. En prøve fra bjørnen ble i etterkant sendt til Bioforsk Svanhovd i Pasvik for DNA-analyse, og resultatene fra analysen er nå klar:
– Prøven kommer fra et individ som blir kalt ST10. Dette er en hannbjørn som ble kjent for overvåkingen av brunbjørn i Norge første gang gjennom funn av et ekskrement 16. juni 2009. I løpet av årene 2009, 2010 og 2011 vandret den sør-vestover i landet, og ble nå i vår felt i Telemark, cirka 45 mil i luftlinje fra første funnsted i Sør-Trøndelag, forteller Morten Kjørstad, leder i Rovdata.
Lang marsj mot sør
De årlige DNA-analysene av innsamlede ekskrementer og hår fra brunbjørn i Norge gir et godt bilde av bjørnens vandringsrute i løpet av disse årene.
Hannbjørnen ble i 2009 påvist i de fire nabokommunene Midtre Gauldal, Melhus, Klæbu og Selbu i Sør-Trøndelag, og vinteren 2009/10 lå den i hi i Midtre Gauldal. Her ble den også påvist i slutten av mars i 2010.
Deretter var hannbjørnen i Oppdal i midten av mai, før den forflyttet seg videre sørvestover til Vang kommune i Oppland, hvor den ble påvist i midten av juni. Utover i juni ble det funnet prøver fra bjørnen både i Vang og i Lærdal kommune i Sogn og Fjordane.
24. april 2011 ble det igjen funnet en prøve fra bjørnen, nå i Nore og Uvdal kommune i Buskerud, og 3. september i Tokke i Telemark. I Tokke var den også da den ble felt 16. mars i år.
|
Kartet viser vandringen til ST10 fra den ble påvist i Sør-Trøndelag i 2009 og fram til den ble felt i Telemark 16. mars i år. Kart © Rovdata |
Ikke uvanlig
Ifølge Kjørstad i Rovdata er det ikke uvanlig at unge hannbjørner beveger seg over store områder.
– Unge hannbjørner på leting etter et eget område å etablere seg i kan forflytte seg over store avstander på kort tid. Hunnbjørner etablerer seg som hovedregel nær opp til moras leveområde, mens hannbjørner vandrer ut og kan etablere seg langt unna det området som den ble født i, forklarer han.
– Kartet (nedenfor) som viser hvor ulike individer ble funnet i Norge i fjor illustrerer dette på en god måte. Hunnbjørnene i Norge er påvist nær riksgrensen i områder med hunnbjørner og tette bjørnebestander i våre naboland, mens de bjørnene som er funnet utenfor slike områder og langt vest i Norge er hannbjørner, legger Kjørstad til.
|
Geografisk lokalisering av individbestemte prøver fra brunbjørn i Norge 2011 (n=593) etter DNA-analyse. Individbestemte prøver av hannbjørner (n=337) vises på kartet til venstre med blå punkt, og hunnbjørner (n=256) vises med røde punkt. Kart © Rovdata |
Les også vår tidligere pressemelding om ST10: Hannbjørn gikk nesten 30 mil
Du finner data om ST10 og andre påviste bjørner i Norge i Rovbasen.
Fakta om overvåkingen av brunbjørn i Norge:
- Rovdata har ansvaret for overvåkingen av brunbjørn i Norge og for at oversikten over hvor mange individer det er i landet er best mulig.
- I 2011 er det for tredje året på rad gjennomført en innsamling av DNA fra bjørn over hele landet gjennom Nasjonalt overvåkingsprogram for rovvilt.
- Formålet er å registrere hvor mange brunbjørn det er i landet, fordelingen i kjønn mellom dem, og å beregne hvor mange kull med unger som blir født hvert år.
- Innsamlingen av ekskrementer og hår i felt blir utført av Statens naturoppsyn (SNO), elgjegere, beitebrukere og andre brukere av utmark. Det blir også tatt vevsprøver fra alle døde bjørner i løpet av året.
- Bioforsk Svanhovd i Pasvik analyserer materialet, og resultatene blir rapportert og formidlet av Rovdata og Bioforsk i fellesskap tidlig i april hvert år.
- DNA-analyser viser at det var minst 151 ulike bjørner innenfor Norges grenser i løpet av 2011.