GO

 

Hitellinga er i gang!

Du vil også i år få servert rykende ferske resultater fra årets telling av jervekull i Norge her på Rovdata.no.

Hitellinga er i gang!
Jerv Foto © Kjartan Trana

Resultatene fra felt vil bli gjort tilgjengelig på denne nettsiden, etter hvert som de blir rapporter inn av mannskapene til Statens naturoppsyn (SNO).

– Vi kommer til å oppdatere tabellen over registrerte jervekull fortløpende etter hvert som rapportene kommer inn, slik at publikum får anledning til å følge med på arbeidet utover våren og sommeren, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

Viktig overvåkingsmetode

Jervetispene føder vanligvis unger i februar – mars og SNO vil i de kommende månedene legge ned en betydelig innsats i å lete etter jervehi. Registreringen av jervekull hvert år er en av de viktigste metodene for å kartlegge og overvåke jervebestanden i Norge.

– Det er imidlertid viktig å understreke at informasjonen som nå blir lagt ut fortløpende på nettsiden er basert på foreløpige vurderinger gjort av SNO i felt. Alle data vil bli gjennomgått og kvalitetssikret av Rovdata før endelig oversikt over antall jervekull i Norge i år blir rapportert 1. oktober, kommenterer Kjørstad.

Fakta om overvåkingen av jerv:

  • Rovdata har ansvaret for overvåkingen av jerv i Norge og for at oversikten over hvor mange individer det er i landet er best mulig.
  • Jervebestanden i Norge blir overvåket ved å telle hvor mange valpekull som blir født hvert år og ved å analysere DNA fra innsamlede ekskrementer og hår fra arten.
  • Resultatene blir blant annet brukt til å beregne størrelsen på bestanden og hvordan den utvikler seg over tid.
  • Statens naturoppsyn (SNO) står hovedsakelig for innsamlingen av ekskrementer og hår i felt, og mottar og oversender også prøver som har blitt samlet inn av andre. 
  • SNO kontrollerer gamle og nye hiplasser på leting etter valpekull fra februar og utover våren og sommeren hvert år.
  • DNA-prøvene som er samlet inn i Nord-Norge hvert år blir analysert ved laboratoriet til Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim. Prøvene fra resten av landet blir analysert ved Uppsala universitet (UU) i Sverige.
  • Analysesvarene fra de to laboratoriene blir sammenstilt og rapportert i en felles rapport fra Rovdata.

Kontaktperson:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata