GO

 

Jerveanalysene er klare!

Du kan nå finne resultater fra samtlige av årets DNA-analyser av prøver fra jerv i Rovbasen.

Jerveanalysene er klare!
Jerv Foto © Kjetil Schjølberg

– Prøvene er samlet inn over hele Norge, og vi forventer at DNA-analysene vil gi en god oversikt over bestanden i ulike områder av landet, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

Årlig innsamling

Overvåkingen av jerv i Norge analyserer hvert år ekskrementer og hår fra jerv, som har blitt samlet inn i felt, og vevsprøver fra døde jerver. Det blir også analysert en god del prøver fra Sverige og Finland, som også er å finne svar på i Rovbasen.

– Vi vil i en egen rapport over nyttår sammenstille resultatene fra DNA-analysene og gjøre beregninger på bestandens størrelse, forteller Kjørstad.

Tilgjengelige for alle

Alle resultatene i Rovbasen er nå kvalitetssikret og tilgjengelig for alle. Det betyr at alle som ønsker det kan gå inn databasen og finne resultater fra områder som de er interesserte i.

– Resultatene har blitt lagt inn i Rovbasen etter hvert som de har blitt klare. Når alt materialet er på plass, blir det gjennomført en siste kvalitetssikring hvor det kan bli gjort noen siste endringer. Denne kvalitetssikringen er nå sluttført, forklarer Kjørstad.

To uavhengige metoder

Jervebestanden i Norge blir i dag både overvåket ved å registrere hvor mange valpekull som blir født hvert år og ved å analysere DNA fra innsamlede ekskrementer og hår.

– DNA-analysene forteller oss noe om antallet dyr og dyrenes kjønn, men gir også svar på hvor jerven vandrer, hvilke områder den bruker og hvilken rolle individene har i bestanden. Prøvene kan fortelle om jerven holder til i et fast territorium eller om den bare streifer, og om den har bidratt til å produsere valper, forklarer Kjørstad.

Styrke for overvåkingen

Når bestandstallene fra de to uavhengige metodene er klare vil Rovdata sammenligne og diskutere resultatene opp mot hverandre.

– Det er en stor styrke for dagens overvåking at vi bruker to uavhengige metoder til å beregne størrelsen på bestanden, sier Kjørstad.

Sjekk resultatene fra årets DNA-analyser av jerveprøver i Rovbasen.

Fakta om overvåkingen av jerv:

  • Rovdata har ansvaret for overvåkingen av jerv i Norge og for at oversikten over hvor mange individer det er i landet er best mulig.
  • Jervebestanden i Norge blir overvåket ved å telle hvor mange valpekull som blir født hvert år og ved å analysere DNA fra innsamlede ekskrementer og hår fra arten.
  • Resultatene blir blant annet brukt til å beregne størrelsen på bestanden og hvordan den utvikler seg over tid.
  • Statens naturoppsyn (SNO) står hovedsakelig for innsamlingen av ekskrementer og hår i felt, og mottar og oversender også prøver som har blitt samlet inn av andre. 
  • SNO kontrollerer også gamle og nye hiplasser på leting etter nye valpekull fra mars og utover våren og sommeren hvert år.
  • Prøvene som er samlet inn i Nord-Norge hvert år blir analysert ved laboratoriet til Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim. Prøvene fra resten av landet blir analysert ved Uppsala universitet i Sverige.
  • Analysesvarene fra de to laboratoriene blir sammenstilt og rapportert i en felles rapport fra Rovdata.

Kontaktperson:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata