Det kommer fram i en ny rapport fra Rovdata, som gir en endelig oversikt over antall jervekull som er registrert i Norge i 2011.
– Det er registrert 58 valpekull av jerv i Norge i år, og dette er en nedgang på åtte kull fra 2010. Likevel ser vi at bestanden fortsatt over det nasjonale bestandsmålet på 39 fødte jervekull hvert år, som er fastsatt av Stortinget, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.
I 2010 ble det registrert rekordmange jervekull i Norge, totalt 66 kull, og dette var en økning på 13 kull sammenlignet med året før.
Størst nedgang i Troms og Finnmark
Det nasjonale bestandsmålet for jerv fordeler seg på åtte forvaltningsregioner, og overvåkingsrapporten avdekker regionale variasjoner.
– De største endringene på regionnivå har vi i region tre, som er Oppland, region seks, som er Midt-Norge og region åtte, som består av Troms og Finnmark. Både i region tre og seks er det registrert tre færre valpekull sammenlignet med i fjor, mens det er registrert fem færre i region åtte, forteller Kjørstad.
Flere felte jerver
Den nasjonale nedgangen i antall registrerte valpekull kan ha flere mulige årsaker. I følge Kjørstad er en mulig forklaring at det er felt mange jerver og at dette kan ha ført til færre kull.
– De siste fem årene har det gjennom jakt og ekstraordinære uttak vært en avgang på mellom 75 og 110 jerver årlig i Norge, og dette er høyt sett i forhold til beregnet bestandsstørrelse, sier Kjørstad.
En annen mulig forklaring kan være at et mindre andel av de voksne tispene fikk valper i år.
– Det kan variere mye mellom år hvor mange av jervetispene som får unger. Ett år kan de aller fleste av tispene produsere valper, mens mange færre gjør det et annet år, forklarer Kjørstad.
Ustabile værforhold
Registreringsarbeidet pågår om vinteren og utover våren, og klimatiske forhold kan også være med å gjøre arbeidet ekstra krevende.
– Værforholdene har vært ustabile og vanskelige i deler av landet i år, men en grundig gjennomgang og vurdering av det innkomne datamaterialet viser at innsatsen i felt har vært omtrent på nivå med tidligere år. Vi har derfor ikke grunnlag for å si at vanskelige værforhold er årsaken til at det er registrert færre valpekull i år, sier Kjørstad.
– Statens naturoppsyn (SNO) og annet registeringspersonell har gjort en veldig god jobb på tross av registreringsforholdene, legger han til.
(Saken fortsetter under kartet)
|
Oversikt over jervekull i Norge i 2011. Kart © Rovdata |
Stabil bestand
Ut fra antallet jervekull blir det i rapporten også beregnet hvor mange individer det er i den norske bestanden. Beregningene tar utgangspunkt i kunnskap om hvor mange jerver det er i en bestand for hver tispe som føder valper.
Bestanden er nå beregnet til å bestå av 385 voksne individer innenfor intervallet 344 til 442 dyr (80 prosent konfidensintervall). Dette er en liten økning sammenlignet med i fjor.
– Beregningene blir gjort med utgangspunkt i et gjennomsnitt av antall registrerte kull de tre siste årene. Dette gjøres for å minske effektene av store årlige variasjoner i antall registrerte kull, fordi det ikke trenger å være noen klar sammenheng mellom årsvariasjoner i antallet kull og bestandens størrelse, forklarer Kjørstad.
– Med årets resultater går tallene fra 2008 ut. I 2008 ble det registrert 51 kull, mens tallet i år er 58. Gjennomsnittet over de tre siste år blir dermed høyere, og bestandsestimatet blir også noe høyere, legger han til.
Skal sammenligne bestandstall
Den norske jervebestanden blir overvåket både ved å telle antall valpekull og ved å analysere DNA fra innsamlede ekskrementer og hår. Resultatene fra DNA-analysene vil være klare i desember, og bestandstallene fra de to uavhengige metodene vil da bli sammenlignet og diskutert opp mot hverandre.
– Det er samlet inn over 1 300 prøver i vinter til DNA-analyse. Dette er et meget stort prøvemateriale som vi forventer vil gi oss god oversikt over bestanden av jerv i ulike områder, sier Kjørstad.
Du kan lese hele rapporten fra Rovdata her:
Yngleregistreringer av jerv i Norge i 2011 - NINA Rapport 757
Fakta om overvåkingen av jerv i Norge:
- Rovdata har ansvaret for overvåkingen av jerv i Norge og for at oversikten over hvor mange individer det er i landet er best mulig.
- Jervebestanden blir overvåket ved å telle hvor mange valpekull som blir født hvert år og ved å analysere DNA fra innsamlede ekskrementer og hår fra arten.
- Resultatene blir blant annet brukt til å beregne størrelsen på bestanden og hvordan den utvikler seg over tid.
- Statens naturoppsyn (SNO) utfører det meste av arbeidet i felt med jerv.