GO

 

På sporet av gaupene

Norges jeger- og fiskerforbund (NJFF) har også i vinter gått langs takseringslinjer på leting etter gaupespor. Funnene tyder på en generell nedgang i bestanden sammenlignet med i fjor.

På sporet av gaupene
Foto © Espen Lie Dahl

NJFF går før jakta hver vinter langs inntegnede takseringslinjer i terrenget på leting etter gaupespor. Målet er å registrere kryssende spor over linjene for å følge med på utviklingen av bestanden over tid.

– Vi kan oppdage større endringer i gaupebestanden i et område ved å se på hvor mange linjer med kryssende gaupespor det var det aktuelle året sammenlignet med året før, forklarer Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

Liten nedgang

Resultatene fra vinterens registreringer tyder på en generell nedgang i bestanden sammenlignet med i fjor vinter.

– Det ble ikke funnet statistisk signifikante endringer i sporkryssinger fra 2010 til 2011, men det er en nedadgående tendens i alle fylkene som har takseringslinjer. Dette kan tyde på at det har vært en generell nedgang i bestanden av gaupe i de undersøkte områdene fra i fjor til i år, forteller Kjørstad.

– Dette resultatet stemmer i så fall godt med nedgangen i gaupebestanden på landsbasis, som vi rapporterte om tidligere i år, og som var basert på registreringene av antall familiegrupper av gaupe i landet, legger han til.

Følger utviklingen

De enkelte fylkeslag og lokallag av NJFF har lagt ut tre til fire takseringslinjer per kvadratmil av egnede leveområder for gaupe i deres område. Hver av disse linjene er cirka tre kilometer lange. Gaupesporingene foregår i Nordland sør for Saltfjellet, Nord-Trøndelag, Hedmark, Telemark, Buskerud, Oslo og Akershus.

Takseringslinjene er plassert der man ut fra erfaringer lokalt forventer at det er størst sjanse for å finne gaupespor. Dette vil ofte være bratte dalsider der gaupene legger dagleier, i forbindelse med kjente vandringsruter for gaupe og i forbindelse med lokale konsentrasjoner av rådyr.

NJFF kontrollerer linjene for kryssende gaupespor en gang hver vinter før jakta under gode sporingsforhold.

(Saken fortsetter under kartet)

De gule sirklene viser takseringslinjer med spor etter gaupe vinteren 2010/11. De røde sirkelene viser linjene hvor det ikke ble funnet spor, mens de hvite sirklene viser linjene som ikke ble gått i vinter. Kart © Rovdata

 

Fant gauespor i alle fylkene

Til sammen har NJFF kontrollert 63 prosent, eller 1234 av 1948 takseringslinjer i Norge, i løpet av registreringsperioden fra 1. november 2010 til 31. januar 2011. Dette er samme dekningsgrad på takseringene som vinteren 2009/2010.

– Det ble funnet spor etter gaupe i alle fylkene. I Hedmark ble det funnet spor etter ulv og alle sporene som ble meldt inn var innenfor tidligere kjente ulverevir. Spor etter jerv ble funnet i Nordland, Nord-Trøndelag og Hedmark, sier Kjørstad.

Ansvarsforhold

NJFF har ansvaret for den praktiske gjennomføringen av takseringen. Statens naturoppsyn (SNO) er ansvarlig for kontroll av alle spor fra familiegrupper av gaupe, som blir innmeldt av takseringspersonell.

Spor etter ulv blir kontrollert av personell fra Høgskolen i Hedmark i samarbeid med SNO. SNO har også ansvar for innlegging av data på familiegrupper av gaupe og ulv i Rovbasen.

Rovdata er ansvarlig for bearbeiding av data og rapportering.

Les hele rapporten fra Rovdata:
Gauperegistrering i utvalgte fylker 2011 - NINA Rapport 750

Fakta om overvåkingen av gaupe i Norge:

  • Rovdata har ansvaret for overvåkingen av gaupebestanden i Norge. Dette innebærer å sørge for at oversikten over hvor mange gauper det er i landet er best mulig.
  • Bestanden blir hovedsakelig overvåket ved årlige registreringer av antall familiegrupper, som består av mordyr i følge med en eller flere årsunger.
  • De fleste registreringene skjer på sporsnø i vinterhalvåret. Observasjoner av dyr, spor eller sportegn blir meldt inn til Statens naturoppsyn (SNO), som sender ut rovviltpersonell i felt for å undersøke nærmere.
  • Ut fra alle bekreftede observasjoner blir det beregnet hvor mange ulike familiegrupper av gaupe man har i Norge det enkelte år før jakta starter.
  • Antallet individer i bestanden blir beregnet ut fra hvor mange familiegrupper det er.
  • Tips fra publikum er en meget viktig kilde til informasjon om familiegrupper av gaupe. Rovdata og Artsdatabanken har utviklet et rapportsystem for store rovdyr som har bidratt til ytterligere innrapportering fra publikum.
  • Utviklingen i gaupebestanden blir også fulgt ved å telle gaupespor på fastlagte takseringslinjer i utvalgte områder på vinteren. Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) gjennomfører disse registreringene.

Du kan lese mer om overvåkingen av gaupe i Norge her.

Kontaktperson:

 

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata