GO

 

Har registrert færre jervekull

Tellingen av årets jervekull går mot slutten rundt omkring i Norge. Så langt i år er det registrert færre kull, sammenlignet med på samme tid i fjor.

Har registrert færre jervekull
Ett av årets kull med jervevalper. Foto © Statens naturoppsyn/Stein-Arne Brendryen

Foreløpige tall fra hitellingen viser at det så langt er registrert 52 jervekull født i Norge i år, mot 60 på samme tid i fjor.

Det nasjonale bestandsmålet er at det skal fødes 39 kull med valper hvert år. Bestanden er dermed godt over målsettingen.

Avventer endelige tall

Det endelige resultatet for 2010 ble 66 registrerte jervekull. Dette er det høyeste antallet som har blitt registrert siden de systematiske tellingene startet i Norge i 2000.

– Det er for tidlig å konkludere med at det har vært en reduksjon fra i fjor til i år, men basert på erfaringer fra tidligere år er det lite sannsynlig at endelig status vil nå opp til fjoråret, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

Kontrollerer på barmark

Jerven føder valper i siste halvdel av februar og i mars, og det aller meste av registreringsarbeid blir utført mens det er snø på bakken. I en del områder fortsetter også kontrollene på barmark.

– Det gjenstår fortsatt noen barmarkskontroller, og det endelige antallet jervekull kan derfor bli høyere, sier Kjørstad.

Det er Statens naturoppsyn (SNO) som har ansvaret for overvåkingsarbeidet i felt og som derfor utfører registreringene også på barmark.

Vanskelige forhold

Registreringsforholdene denne vinteren har vært vanskelige i en del områder av landet. Spesielt i Midt-Norge har vinterforholdene vært ustabile, noe som har gjort feltarbeidet mer utfordrende enn normalt.

- De vanskelige registreringsforholdene i noen deler av landet kan ha innvirket negativt på resultatet, ved at noen valpekull ikke har blitt registrert. Dette er noe vi skal se nærmere på i forbindelse med gjennomgangen av alt feltmaterialet og rapporteringen av endelig resultat på antall jervekull i 2011, forteller Kjørstad.

Rovdata vil levere en endelig oversikt over registrerte jervekull i Norge 1. oktober i år.

Her kan du lese mer:

 

Fakta om overvåkingen av jerv:

  • En yngling er et kull med valper.
  • Kull med valper blir registrert hvert år for å overvåke størrelsen og utviklingen på bestanden i Norge.
  • Det årlige antallet ynglinger er alltid et minimumstall, siden det kan forekomme ynglinger som ikke blir registrert.
  • I tillegg til å registrere antall ynglinger hvert år, blir DNA-analyser av innsamlede ekskrementer og hår også brukt til å beregne størrelsen på bestanden.
  • Rovdata har ansvaret for overvåkingen av jerv i Norge og for at oversikten over hvor mange individer det er i landet er best mulig.

Kontaktperson:

 

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata