GO

 

Ny brosjyre om bjørnebæsj

Nå kan du lære å identifisere møkk fra bjørn på egenhånd. En ny informasjonsbrosjyre skal gjøre det lettere for folk flest å kjenne igjen bjørnebæsj.

Ny brosjyre om bjørnebæsj
Bjørnemøkk Foto © Tore Solstad/Statens naturoppsyn

Brosjyren er utarbeidet av Direktoratet for naturforvaltning (DN) i samarbeid med flere norske og svenske aktører.

– En god del av ekskrementene, som blir samlet inn under overvåkingen av brunbjørn i Norge hvert år, viser seg ikke å være fra bjørn. Denne brosjyren skal bidra til å øke treffsikkerheten under innsamlingen i felt, forklarer Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

Øker kostnadene

Overvåkingen av brunbjørn i Norge i dag er hovedsakelig rettet mot å analysere DNA fra ekskrementer og hår, som har blitt samlet inn i felt. De prøvene som blir feilaktig samlet inn og analysert, og som etterpå ikke viser seg å stamme fra brunbjørn, øker imidlertid kostnadene i overvåkinga.

– Tidligere undersøkelser har avdekket at det kan være vanskelig å se forskjell på ekskrementer fra bjørn og ekskrementer fra andre arter, som elg og rødrev. Vi håper derfor at brosjyren kan hjelpe folk i å identifisere bjørnemøkk, sier Kjørstad, som mener det er viktig å arbeide for å samle inn færrest mulig ekskrementer fra andre arter enn bjørn.

Sendes ut til innsamlerne

Rovdata har også har vært med i utarbeidelsen av brosjyren. Den inneholder blant annet informasjon om, og viser med bilder, hvordan bjørnemøkk kan se ut og hvilken møkk fra andre arter som den kan forveksles med.

– Brosjyren vil først og fremst bli sendt ut til de som samler inn ekskrementene. Fylkesmennene vil motta et stort antall, som vil bli distribuert videre til elgjaktlag, beitebrukere, kommuner og andre interesserte aktører. Brosjyren kan også bestilles fra Direktoratet for naturforvaltning i Trondheim, sier Kjørstad.

Statens naturoppsyn (SNO) mottar prøvene som blir sendt inn og sender dem videre til analyse hos Bioforsk Svanhovd i Pasvik. Før de sendes sorteres de prøvene som åpenbart ikke stammer fra bjørn ut.

Du kan laste ned og lese hele brosjyren her:
Bjørneekskrementer - innsamling til DNA analyser

Det er også mulig å bestille brosjyren ved å ta kontakt med Direktoratet for naturforvaltning (DN):
Hjemmeside: www.rovviltportalen.no
E-post: postmottak@dirnat.no
Tlf: 73 58 05 00
Postadresse: Postboks 5672 Sluppen, 7485 Trondheim

Fakta om overvåkingen av brunbjørn i Norge:

  • Rovdata har ansvaret for overvåkingen av brunbjørn i Norge og for at oversikten over hvor mange individer det er i landet er best mulig.
  • I 2010 ble det for andre året på rad gjennomført en innsamling av DNA-prøver fra bjørn over hele landet gjennom Nasjonalt overvåkingsprogram for rovvilt.
  • Innsamlingen i felt blir utført av Statens naturoppsyn (SNO), elgjegere, beitebrukere og andre brukere av utmark.
  • SNO sender prøvene videre til analyse hos Bioforsk Svanhovd i Pasvik.
  • Bioforsk Svanhovd analyserer materialet, og resultatene vil bli rapportert og formidlet av Rovdata og Bioforsk i fellesskap tidlig i april hvert år.
  • DNA-analyser av innsamlede ekskrementer og hår viser at det var minst 166 ulike bjørner innenfor Norges grenser i løpet av 2010.

Kontaktperson:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata