GO

 

Første jerverapport for Skandinavia

For første gang har overvåkinga av jerv i Norge og Sverige satt sammen en felles statusrapport for arten i Skandinavia.

Første jerverapport for Skandinavia
Jerv Foto © Petter Kaald/Statens naturoppsyn

Rovdata har i samarbeid med Sveriges Landbruksuniversitet utarbeidet en felles rapport om jervebestandens størrelse, utvikling og utbredelse på den skandinaviske halvøy fra 1996 til 2010.

Logisk steg

– Rapporten var det neste logiske steget siden vi har en felles jervebestand som lever på tvers av landegrensene og som påvirkes av hva som skjer på begge sider av grensen, forklarer Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

Han kan fortelle at det over mange år har blitt laget årlige statusrapporter for jerv i Norge og Sverige, men at det ikke har blitt sammenstilt data på tvers av våre landegrenser på denne måten.

– Den skandinaviske jervebestanden lever hovedsakelig i fjellområdene mellom Norge og Sverige, og ved å ikke sammenstille dataene har vi bare sett halve bildet av en felles bestand. Nå er bildet mer komplett, sier Kjørstad.

Bestand i vekst

Rapporten viser blant annet at jervebestanden har økt både i antall og utbredelse i Skandinavia siden siste halvdel av 90-tallet og fram til i dag. I 1998 var det cirka 600 jerv i Skandinavia mot cirka 1 000 i 2010.

– Økningen har skjedd i begge land i løpet av denne perioden, og den norske delen av bestanden utgjorde cirka 200 individer i 1998 og cirka 350 i 2010. Den største økningen i antall og utbredelse i Norge har vært i Midt- og Sør Norge, forteller Kjørstad.

Flest jerv i Sverige

Omkring to tredjedeler av den skandinaviske jervebestanden holder i dag til i Sverige. I perioden fra 2008 til 2010 ble det registrert i snitt 161 kull med jervevalper hvert år i Skandinavia. Disse fordelte seg på gjennomsnittlig 104 kull hvert år i Sverige og 57 kull hvert år i Norge.

Både i Norge og Sverige overvåkes jervebestanden ved at antallet kull med jervevalper som blir født hvert år blir registrert og talt opp. Ut fra dette antallet blir det beregnet hvor stor bestanden er.

– I 2010 ble det registrert 117 jervekull i Sverige og dette er det høyeste antallet som ble påvist i perioden fra 1996 til 2010, sier Jens Persson, forsker ved Sveriges Landbruksuniversitet.

I Norge ble det i 2010 registrert 66 jervekull, også dette det høyeste i løpet av 15-årsperioden.

– Fra 1996 og fram til 2010 har antallet registrerte jerveynglinger i Norge økt med 5,3 prosent i snitt per år, sier Henrik Brøseth, fagansvarlig i Rovdata.

Flere mulige forklaringer

Både Persson og Brøseth fremhever at det kan være flere årsaker til at bestanden har økt i Skandinavia i løpet av perioden. Noe av forklaringen mener de også kan ligge i at kunnskapen har økt og at det har blitt lagt ned mer innsats i registreringsarbeidet i perioden.

– Det er liten tvil om at det har vært en reell økning i bestanden i perioden, men det kan ikke utelukkes at økt registreringsinnsats og økt kunnskap hos registreringspersonellet i løpet av denne 15-årsperioden har virket inn på resultatene, sier Brøseth.

– Både registreringsinnsatsen og kunnskapsnivået har økt siden 1996, noe som kan bety at økningen kanskje ikke har vært fullt så stor som det kan se ut til ut fra antallet registrerte valpekull, supplerer Persson.

(Saken fortsetter under kartet)


Kartet viser registrerte jervekull i Sverige og Norge de siste tre årene fra 2008 til 2010. Kart: Rovdata.


Mål om flere fellesrapporter

Morten Kjørstad i Rovdata har tro på at jerverapporten kan bli den første i rekken av mange felles statusrapporter for de store rovdyrene som vi deler med våre naboland i øst.

– Vi skal sammen med våre naboer i øst arbeide for å produsere flere slike felles statusrapporter i årene som kommer. Alle de store rovdyrene og kongeørn lever på tvers av landegrenser, og det er viktig å kunne sammenstille bestandsdata selv om det kan være store forskjeller i politikk og forvaltning mellom landene, sier Kjørstad.

Les hele rapporten her:
NINA-Rapport 732 Järv i Skandinavien - status och utbredning 1996-2010

Se videoklipp som viser utviklingen i antall jervekull i Skandinavia fra 1996 til 2010 (Ekstern lenke - YouTube) Grafen viser utviklingen i antall dyr i bestanden.

Kontaktpersoner:

 

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata