GO

 

Ingen kjente jerver i Sogn og Fjordane

Rovdata fant to jerver i Sogn og Fjordane i vinter, men begge har blitt felt. Det er derfor per dags dato ingen kjente jerver i fylket.

Ingen kjente jerver i Sogn og Fjordane
Jerv Foto © Petter Kaald/Statens naturoppsyn

Dette går fram i en ny rapport som Rovdata har laget på oppdrag fra Direktoratet for naturforvaltning (DN).

En hann og ei tispe

Rovdata har nylig gått igjennom og analysert ekskrementer og hår som ble samlet inn i Sogn og Fjordane i vinter. DNA-analysene har påvist kun to jerver over hele fylket.

– Det ble funnet en hannjerv og ei tispe, og begge disse har senere blitt felt. Vi kjenner per i dag derfor ikke til noen jerver i Sogn og Fjordane som har blitt identifisert ved hjelp av DNA-analyser, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

– Det betyr imidlertid ikke at det ikke er jerv fylket i dag. Det kan være individer som det ikke har blitt funnet DNA-spor etter. Det kan også ha vandret nye individer inn i fylket etter at prøvene ble samlet inn, presiserer han.

Flyttet til Oppland

Det ble gjennom DNA-analysene påvist til sammen kun fire jerver i Indre Sogn og tilgrensende områder i Oppland i vinter.

DNA-analysene av innsamlede ekskrementer og hår fra jerv har blitt utført rutinemessing i hele Sør-Norge gjennom Nasjonalt overvåkingsprogram for rovvilt siden 2001. Analysene gjør det mulig å følge individer over flere år og skal sikre best mulig oversikt over bestanden.

Vinteren 2009/2010 ble nesten alle jervene, som ble påvist gjennom DNA-analyser, felt samme vinter. Unntaket var to tisper som ble påvist svært nær grensa mot Oppland.

– En av disse tispene ble funnet igjen i vinterens materiale, og den synes nå å ha etablert seg i Oppland, tett inn mot grensa til Sogn og Fjordane. Den andre tispa fra i fjor ble ikke påvist i vinter, og kan ha vandret ut av området, forklarer Øystein Flagstad, genetiker i Rovdata.

Les hele rapporten fra Rovdata her:
DNA-analyser av jerv i Sogn og Fjordane vinteren 2010/2011

Kontaktpersoner:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata