Det har vært en nedgang i gaupebestanden i Norge fra i fjor til i år, viser en fersk rapport fra Rovdata.
Mens det i fjor var mellom 75 og 80 gaupefamilier i landet før kvotejakta, var det mellom 70 og 74 gaupefamilier i landet på samme tid i år. Dette gir en nedgang fra mellom 441 og 470 gauper i fjor til mellom 413 og 436 individer i år, slår Rovdata fast.
Det var også i fjor en nedgang i antall familiegrupper av gaupe fra året før.
Mange felt under jakt
– På grunn av et høyt uttak av gaupe under jakta de seneste årene, så er det ikke uventet at det skjer en nedgang i antall gauper på landsbasis. Det ble i fjor skutt 134 gauper og i år 137 gauper, og vi må helt tilbake til midten av 1800-tallet for å finne høyere fellingstall enn dette i Norge, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.
Han påpeker at bestanden imidlertid fortsatt er over det nasjonale bestandsmålet på 65 kull med gaupeunger født hvert år, som er fastsatt av Stortinget.
Størst vekst i Nordland
Til tross for en nedgang i det nasjonale antallet gaupefamilier, så er det ingen større endringer i noen av de åtte rovviltregionene, sammenlignet med i fjor.
Den største økningen finner vi i Nordland (region 7), hvor det ble registrert 2,5 flere gaupefamilier i år enn i fjor. Størst nedgang har det vært i Troms og Finnmark (region 8) og i Oslo, Akershus og Østfold (region 4), hvor det er påvist henholdsvis 3,5 og 3 færre gaupefamilier i år enn i fjor.
Oppfyller regionale bestandsmål
Stortingets bestandsmål for gaupe er fordelt på sju av de åtte rovviltregionene vi har i Norge, og alle regionene har i dag nådd de fastsatte målene.
– De fleste av dem har bestander som er nær eller nøyaktig på målet, mens Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal (region 6) skiller seg ut ved å ligge godt over målsettingen, forteller Kjørstad.
(Saken fortsetter under kartet)
|
Kartet viser alle registrerte familiegrupper av gaupe i Norge i 2011. |
Forventer ytterligere nedgang
Gaupebestandens størrelse har variert mye de siste 15 årene. I 1999 ble det påvist 76 familiegrupper, og dette er omtrent på samme nivå som i dag. Fra 1999 ble bestanden redusert jevnt og trutt gjennom jakt frem til bunnåret 2004, hvor det ble påvist 44 familiegrupper.
I 2004 fastsatte Stortinget bestandsmålet til 65 årlige kull med gaupeunger og jaktuttaket ble redusert. Bestanden økte derfor hvert år frem til toppåret 2009, hvor det ble påvist 92 familiegrupper.
Økte jaktkvoter og flere fellinger har ført til at bestanden har falt igjen og i 2010 ble det registrert 80 familiegrupper i landet mens det i år var 74 familiegrupper.
– Hvilken innvirkning fellingene under jakta i år vil få for utviklingen i bestanden får vi først svar på kommende vinter ved sporinger på snø, men vi forventer en fortsatt reduksjon vurdert ut fra jaktuttaket, sier Kjørstad.
|
Figuren viser en oversikt over antall familiegrupper av gaupe i Norge før jakt i perioden fra 1996 til 2011, beregnet med vanlige avstandskriterier. Den stiplede linjen angir det nasjonale bestandsmålet. |
Les hele rapporten fra Rovdata:
Antall familiegrupper, bestandsestimat og bestandsutvikling for gaupe i Norge i 2011 - NINA Rapport 724
Fakta om overvåkingen av gaupe i Norge:
•Rovdata har ansvaret for overvåkingen av gaupe i Norge og for at oversikten over hvor mange gauper det er i landet er best mulig.
•Bestanden blir hovedsakelig overvåket ved å registrere antall familiegrupper hvert år, som består av mordyr i følge med en eller flere årsunger.
•De fleste registreringene skjer på sporsnø i vinterhalvåret. Observasjoner av dyr, spor eller sportegn blir meldt inn til Statens naturoppsyn (SNO), som sender ut rovviltpersonell i felt for å undersøke nærmere.
•Ut fra alle bekreftede observasjoner blir det beregnet hvor mange familiegrupper som minimum lever i Norge det enkelte år før jakta starter.
•Antallet individer i bestanden blir beregnet ut fra hvor mange familiegrupper det er.
•Tips fra publikum er en meget viktig kilde til informasjon om familiegrupper av gaupe. Rovdata og Artsdatabanken har utviklet et nytt rapportsystem som har bidratt til ytterligere innrapportering fra publikum.
•Gaupebestanden blir også fulgt ved å telle gaupespor over fastlagte takseringslinjer i terrenget. Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) gjennomfører disse registreringene.
Du kan lese mer om overvåkingen av gaupe i Norge her.