GO

 

Hannbjørn gikk nesten 30 mil

Overvåkinga av brunbjørn i Norge har avdekket at en hannbjørn, også kalt ST10, tilbakela nesten 300 kilometer mens den var ute av hiet i 2009 og 2010.

Hannbjørn gikk nesten 30 mil
De siste tegn etter ST10 ble funnet i Vang i Valdres Kart © Rovdata

Bjørnens vandring kommer tydelig fram i resultatene etter DNA-analysene av innsamlede ekskrementer og hår etter brunbjørn i Norge, som ble lagt fram av Rovdata på mandag.

I luftlinje er det nesten 300 kilometer mellom ytterpunktene hvor bjørnen ble påvist i 2009 og 2010.

Kan vandre langt

– Det er ikke uvanlig at hannbjørner beveger seg over store områder. Unge individer kan forflytte seg over lengre avstander på relativt kort tid og bjørnen ST10 er et godt eksempel på dette. I løpet av 2010 var den innom både Sogn og Fjordane, Oppland og Sør-Trøndelag. I prinsippet kan hannbjørner dukke opp hvor som helst i Norge, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

– Forflytningene foregår hovedsakelig før bjørnen blir voksen og hevder territorier, legger han til.

Omfattende rute

Hannbjørnen ST10 ble i 2009 påvist i de fire nabokommunene Midtre Gauldal, Melhus, Klæbu og Selbu i Sør-Trøndelag, og vinteren 2009/10 lå den i hi i Midtre Gauldal. Her ble den også påvist i slutten av mars i 2010.

Videre overvåking i fjor viser at hannen deretter var i Oppdal i midten av mai, før den forflyttet seg videre sørvestover til Vang kommune i Oppland, hvor den ble påvist i midten av juni. I slutten av juni tok den turen over til Lærdal kommune i Sogn og Fjordane, før den igjen vendte tilbake til Vang i månedsskifte juni-juli 2010.

Hvor den befinner seg akkurat nå vet vi ikke, men det er noe Kjørstad regner med å finne mer ut av gjennom overvåkingen som blir utført i år.

– Det vil vi sannsynligvis få svar på gjennom årets innsamling av ekskrementer og hår, forklarer han.

(Artikkelen fortsetter under kartet)

Kartet viser vandreruten til hannbjørnen ST10 i løpet av 2010. Individet våknet fra vinterdvalen i Midtre Gauldal kommune i Sør-Trøndelag og ble sist registrert i Vang kommune i Oppland.

 

Svensk vandrebjørn

I årets overvåkingsrapport finnes det også flere eksempler på at hannbjørner kan vandre over store områder. I 2010 ble en hannbjørn, også kalt OP6, påvist i begynnelsen av oktober i Øyer i Oppland.

Denne hannen var det tidligere i sesongen funnet en hårprøve etter like øst for riksgrensa i Lierne, nærmere bestemt i Strömsund kommune i Jämtland i Sverige.

– Det vil si at denne hannbjørnen har flyttet seg omkring 400 kilometer i luftlinje i løpet av 2010-sesongen, forteller Kjørstad.

Du kan finne flere eksempler på lange forflytninger av hannbjørner mellom fylker i overvåkingsrapporten, som ble publisert mandag. Alle data vil etter hvert også bli tilgjengelig i Rovbasen.

Kontaktperson:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata