GO

 

Stabil bjørnebestand i Norge

DNA-analyser av innsamlede ekskrementer og hår viser at det var omtrent like mange brunbjørn i Norge i 2010 som i 2009.

Stabil bjørnebestand i Norge
Bjørn Foto © Svein Wik

I fjor ble det for andre året på rad gjennomført en innsamling av DNA-prøver fra bjørn over hele landet gjennom Nasjonalt overvåkingsprogram for rovvilt.

Formålet er å registrere hvor mange brunbjørn det er i landet, fordelingen i kjønn mellom dem, og å beregne hvor mange kull med unger som blir født hvert år.

Innsamlingen ble utført av Statens naturoppsyn (SNO), elgjegere, beitebrukere og andre brukere av utmark. Det ble også tatt vevsprøver fra alle døde bjørner i løpet av året.

Flest bjørn i Hedmark og Nord-Trøndelag

Resultatene viser at det er klart mest bjørn i Hedmark og Nord-Trøndelag, etterfulgt av Finnmark og Troms.

Av totalt 1224 innsamlede prøver, som ble sendt til Bioforsk Svanhovd for analyse, var 831 (68 prosent) av dem fra brunbjørn.

– Ut fra analyseresultatene kan vi slå fast at det var minst 166 ulike bjørner innenfor Norges grenser i løpet av 2010, herav 53 hunnbjørn (32 prosent) og 113 hannbjørn (68 prosent). Dette antallet er omtrent det samme som for 2009, da det ble påvist 164 individer og at 30 prosent av dem var hunner, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

Kjent fra før

Ti av de 166 individene som ble påvist i 2010 døde i løpet av året. 106 av bjørnene (64 prosent) har blitt påvist i Norge tidligere år.

– Det ble altså påvist 60 nye bjørner i 2010 som ikke var kjent fra tidligere. Disse individene har enten ikke blitt fanget opp gjennom tidligere innsamlinger, eller så har de vandret inn i landet siden forrige registrering eller blitt født inn i bestanden i 2010, forteller Kjørstad.

Binner i Nordland og Sør-Trøndelag

Nytt i overvåkingen er at det er påvist en hunnbjørn i både Nordland og Sør-Trøndelag, og at det ble påvist en bjørn i Akershus.

I Nordland og Sør-Trøndelag er det første gang siden DNA-overvåkingen startet at det har blitt påvist hunnbjørn.

Ekskrementprøven fra binna i Sør-Trøndelag ble påvist langt fra nærmeste binneområde, og prøven ble derfor DNA-analysert fra originalprøven på nytt med samme resultat.

– Dette er et spesielt funn først og fremst fordi det er gjort så langt fra nærmeste binneområde. Grundige undersøkelser gjennom alle ledd, fra innsamling til DNA-analyse, tyder på at en ombytting av prøver ikke har skjedd, forteller Kjørstad.

Seks kull født i fjor

Ut fra antallet hunnbjørn er det beregnet at det ble født seks (6,2) kull med bjørnunger i 2010. Dette er det samme antallet kull (5,7) som ble beregnet født i 2009.

Bestandsmålet for bjørn i Norge er at det skal fødes 15 kull med bjørnunger hvert år.

Forveksles med elgskitt

Bioforsk har undersøkt hvilke arter de resterende 311 ekskrementprøvene, som ikke var positive for bjørn, stammer fra. Forskerne testet spesifikt etter elg, rødrev, rein, grevling og mårhund.

Testene avslørte at ett av ti innsamlede ekskrementer var fra elg. Testen viste også et mindre antall ekskrementer fra de andre artene.

– Dette viser at ekskrementer fra elg oftest blir forvekslet med ekskrementer fra brunbjørn, noe vi også fant i analysene fra 2009, sier Hans Geir Eiken, seniorforsker ved Bioforsk Svanhovd.

Kunne ikke identifiseres

Av de 311 ekskrementene som ble testet for de 5 artene kunne totalt 152 prøver spores tilbake til en av de fem artene, eller ulike kombinasjoner av disse.

– De 159 uidentifiserte prøvene kan være fra andre arter enn de som det ble testet for her. DNA-materialet i prøvene kan også ha vært av så dårlig kvalitet, at DNA-analyse ikke var mulig, sier Eiken.

Les hele rapporten fra Bioforsk Svanhovd:
Populasjonsovervåking av brunbjørn 2009-2012: DNA-analyse av prøver samlet i Norge i 2010

 

Fakta om overvåkingen av bjørn:

•Rovdata har ansvaret for overvåkingen av arten i Norge og for at oversikten over hvor mange individer det er i landet er best mulig.
•I fjor ble det samlet inn totalt 1224 prøver over hele landet, herav 899 av ekskrementer, 314 av hår, 10 av vev og en blodprøve.
•Ved hjelp av DNA-analyse ble det påvist brunbjørn i ni ulike fylker i landet.
•Bioforsk Jord og miljø Svanhovd har ansvaret for å utføre DNA-analyser og arbeidet inngår som en del av det nasjonale overvåkningsprogrammet for rovvilt.

Kontaktpersoner:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata