GO

 

Ser du at dette er bjørnemøkk?

En god del av ekskrementene, som blir samlet inn under overvåkinga av brunbjørn i Norge, er ikke fra bjørn. De ekstra prøvene fra andre arter, som blir feilaktig samlet inn i felt, øker kostnadene i overvåkinga. 

Ser du at dette er bjørnemøkk?
Ekskrementer fra bjørn Foto © Statens naturoppsyn/Tore Solstad

Brunbjørnen i Norge blir hovedsakelig overvåket ved å analysere DNA fra ekskrementer og hår, som blir samlet inn i felt. En ny rapport fra Bioforsk Svanhovd viser at en god del av disse ekskrementene enten er umulige å identifisere eller stammer fra andre arter, som for eksempel elg og rødrev.

Bommer på bjørnemøkka

Av de 980 prøvene, som ble samlet inn under overvåkinga av brunbjørn i Norge i 2009, var 573 prøver, eller 58 prosent, fra bjørn, viser rapporten fra Bioforsk.

– Dette viser at det kan være vanskelig å se forskjell på ekskrementer fra bjørn og ekskrementer fra andre arter. Det forteller oss også at en del av prøvene ikke har god nok kvalitet til å fastslå hvilken art de kommer fra, forklarer Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

Brosjyre til hjelp

Han mener det er lite å gjøre med kvaliteten på prøvene, men at det er mulig å arbeide for å samle inn færrest mulig ekskrementer fra andre arter enn bjørn.

– Folk flest har naturlig nok lite kunnskap og erfaring med ekskrementer fra bjørn. Vi kommer derfor til å sende ut brosjyrer til de som samler inn ekskrementene. Dette gjelder i første rekke til elgjaktlag. Brosjyrene vil inneholde foto og beskrivelser av bjørneekskrementer og av ekskrementer fra andre arter, som bjørneekskrementene kan forveksles med, sier Kjørstad.

Statens naturoppsyn (SNO), som mottar prøvene og sender dem videre til analyse hos Bioforsk, vil også forsøke å sortere ut og ikke videresende de prøvene som åpenbart ikke stammer fra bjørn.

Forveksles med elgskitt

Bioforsk har undersøkt hvilke arter de resterende 406 prøvene, som ikke var positive for bjørn, stammer fra. Ved hjelp av en enkel mtDNA-test har forskerne testet spesifikt etter rødrev, elg, rein, grevling og mårhund.
Testene avslørte at det var mest ekskrementer fra elg (9,2 prosent av alle 980 prøvene) og rødrev (4,5 prosent av alle prøvene). Testen viste også et mindre antall ekskrementer fra de andre artene.

– Dette viser at ekskrementer fra elg og rødrev oftest blir forvekslet med ekskrementer fra brunbjørn, sier Hans Geir Eiken, seniorforsker ved Bioforsk Svanhovd.

Kunne ikke identifiseres

Av de 406 avføringsprøvene som ble testet for rødrev, elg, rein, grevling og mårhund kunne totalt 195 spores tilbake til en av de fem artene, eller ulike kombinasjoner av disse.

– De 211 uidentifiserte prøvene kan være fra andre arter enn de fem som det ble testet for her. DNA-materialet i prøvene kan også være så nedbrutt, eller inneholde så små mengder, at testen ikke gjorde utslag, sier Eiken.

Flere arter i én prøve

I 35 av de innsamlede prøvene fra 2009 var det en blanding av to eller tre arter. Årsaken til dette kan være at DNA fra byttedyr blir funnet i ekskrementene til rovdyrene.

– Det kan også skyldes at rovdyr har markert med urin på ekskrementer fra en annen art, sier Kjørstad.
Ifølge Hans Geir Eiken kan en mulig tilblanding av DNA fra byttedyr i prøvene også ha ført til at testen viser litt for mange elg og rein.

Ny rapport i april

Også i fjor ble det samlet inn ekskrementer og hår fra bjørn over hele landet, og resultatet fra analysene av disse prøvene skal være klar i april i år.

Bioforsk Svanhovd analyserer materialet, og resultatene vil bli rapportert og formidlet av Rovdata og Bioforsk i fellesskap tidlig i april.

Her kan du lese hele rapporten fra Bioforsk Svanhovd.

Fakta over overvåking av bjørn:

•Rovdata har ansvaret for overvåkingen av bjørn i Norge, og for at bestandsoversikten er best mulig.
•Rovdata er en selvstendig enhet i Norsk institutt for naturforskning (NINA), og har ansvaret for formidling, drift og utvikling av Nasjonalt overvåkingsprogram for rovvilt.
•Bioforsk Svanhovd er gjennom overvåkingsprogrammet gitt ansvaret for å gjennomføre DNA-analyser av hår og ekskrementer fra bjørn.
•Innsamlingene i felt blir gjort av Statens naturoppsyn (SNO) og av privatpersoner under jakt, turgåing, næringsutøvelse og annen aktivitet i utmark.

Kontaktpersoner:

 

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata