Med 85 kameraer på 56 forskjellige steder i naturen på Østlandet håper forskerne å fange familiegrupper av gaupe på bilder eller video. Metoden kan bli et viktig bidrag til overvåking av arten i Norge.
Nå kan du følge gaupa på nett. Forskere fra Norsk institutt for naturforskning (NINA) har satt opp 85 viltkameraer på utvalgte steder på Østlandet. Kameraene skal registrere hunndyr av gaupe i følge med unger. Alle bilder og videoer av alle arter, som blir fanget på film, blir lagt fortløpende ut på nettstedet http://viltkamera.nina.no/.
– Vi startet i vinter med å teste ut automatiske viltkameraer med bevegelsessensorer, og undersøker om de kan brukes i den årlige registreringen av familiegrupper av gaupe, sier John Odden i NINA.
Unike opptak av gaupe
Kameraene blir testet ut denne vinteren i området mellom Oslofjorden og Glomma i Oslo, Akershus og Østfold.
– Så langt har vi fått rundt 500 bilder av sju forskjellige arter. Det er tatt bilde av eller filmet gaupe 24 ganger ved 13 av observasjonspostene. Familiegrupper av gaupe har blitt registrert tre ganger i Frogn, Oppegård og Vestby, sier Odden.
En av videoene viser unike bilder av ei gaupe som har tatt rådyr nesten rett ved viltkameraet, og som drar byttet rett foran kameraet!
Kan bli viktig for overvåkinga
Det er veldig stor interesse rundt prosjektet, og en hel rekke lokale folk bistår i gjennomføringen. Kameraene vil ta bilder i fire til fem måneder hvert år over en treårsperiode.
– Siden målet er å knipse gaupemødre i følge med unger, kan metoden vise seg å bli et viktig bidrag til overvåking av arten i Norge, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.
Arbeidet er finansiert av Rovviltnemnda i region 4, Fylkesmannen i Oslo og Akershus og Fylkesmannen i Østfold. Arbeidet skjer i samarbeid med fylkeslagene til Norges Jeger- og Fiskerforbund i Akershus og Østfold.
Du kan lese mer om prosjektet i en pressemelding fra NINA.
Kontaktpersoner:
- Morten Kjørstad, leder i Rovdata, tlf. 73 80 14 74/97 73 08 30
- John Odden, forsker i Norsk institutt for naturforskning, tlf. 73 80 17 65 / 91 89 71 75