GO

 

Mange melder fra om rovdyr

Stadig flere velger å melde inn sine observasjoner av rovdyr i Norge på www.rovdata.no. Så langt har 92 personer lagt inn over 220 observasjoner av gaupe, jerv, brunbjørn og ulv, eller spor etter disse, i Rovdatas nye publikumsløsning.

Mange melder fra om rovdyr
Gaupespor Foto © Knut Brenne, SNO
– Dette er kjempebra og et viktig bidrag til overvåkingen av artene. Jo flere observasjoner som blir meldt inn, jo mer kunnskap vil vi få om disse artene og hvor de lever i Norge, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.
 
Han er godt fornøyd med antallet observasjoner så langt, spesielt med tanke på at systemet kun har vært i drift i relativt kort tid og derfor ikke har rukket å bli kjent for de fleste.
 

Styrker overvåkingen

Noen av observasjonene bidrar til å styrke nøyaktigheten i bestandstallene for rovdyrene, som Rovdata har ansvaret for å utarbeide.
– Det er for eksempel meldt inn over 30 observasjoner av mulige gaupefamilier. Dette kan tilføre meget viktige data til overvåkingen av gaupe i Norge, sier Kjørstad.
 

Flest rapporter om gaupe

I snart to måneder har alle kunnet rapportere inn deres observasjoner på www.rovdata.no. Foreløpig er det klart flest meldinger om gaupe.
– Dette er ikke uventet siden arten er vanlig over det meste av landet. Gaupa kan også bevege seg i områder nær bebyggelse og områder med menneskelig aktivitet. Det er derfor mer vanlig å finne spor etter denne enn de andre tre artene, sier Kjørstad.

Kjørstad mener deler av forklaringen også er at bjørnen så langt har ligget i hi mens systemet har vært i drift. Ulven er også fåtallig og er hovedsakelig å finne innenfor et begrenset område sørøst i landet, mens jerven er mest vanlig i fjellområder et stykke unna bebyggelse og menneskelig aktivitet.
 

Få meldinger fra Nord-Norge

Fylkesoversikten viser at det så langt er rapportert inn klart flest observasjoner i Telemark fylke. På de neste plassene kommer Nord-Trøndelag, Buskerud, Vestfold og Østfold. I de tre nordligste fylkene i landet er det i skrivende stund til sammen rapportert inn kun tre observasjoner, og ingen i Nordland fylke.

Betyr dette at det er mest rovdyr sør i landet, og veldig få i den nordlige landsdelen?
 
– Nei. Dette antallet gjenspeiler ikke hvor mange rovdyr det er og hvor de lever i landet. Det forteller snarere at det er mange ivrige og flinke observatører i Telemark og noen andre fylker som er kjent med systemet. Hovedårsaken til at det er få observasjoner i Nord-Norge og i en del andre fylker tror jeg skyldes at publikumsløsningen ikke er godt nok kjent der, sier Kjørstad.

Han fremhever at det er mange dyktige folk med mye kunnskap om de store rovdyrene over hele landet, og er sikker på at Nord-Norge og andre fylker vil komme etter når systemet har blitt bedre kjent.
 

Prioriterer viktige funn

Statens naturoppsyn (SNO) har ansvaret for å følge opp og vurdere observasjoner av rovvilt i Norge. Av praktiske og ressursmessige årsaker blir ikke alle observasjonene, som meldes inn til publikumsløsningen, undersøkt i felt eller vurdert av SNO.

I de fleste tilfeller vil heller ikke observasjoner av enkeltdyr gi viktig informasjon til overvåkingen av artene. Dette skyldes at metodene i overvåkingen i dag i stor grad er rettet mot registrering av hvor mange kull med unger som blir født.

– Spesielt interessante observasjoner for overvåkingen, som for eksempel av en gaupefamilie, et jervehi eller ei bjørnebinne med unger, blir alle forsøkt fulgt opp i felt av SNO, og får en sluttvurdering, sier Kjørstad.
 
Han ønsker at slike observasjoner også blir meldt inn til SNO per telefon, slik at de kan bli fulgt opp så fort som mulig.

Fakta om publikumsløsningen:

•Alle kan legge inn observasjoner av gaupe, jerv, brunbjørn og ulv, eller spor etter disse, på www.rovdata.no.
•Observasjonene er tilgjengelig for alle.
•Sårbare data blir unntatt fra offentligheten, som for eksempel observasjoner av jervehi.
• I publikumsløsningen kan du blant annet se hvor observasjoner er gjort, av hvilke arter, om det gjelder en synsobservasjon eller spor, hvem som har lagt dem inn og så videre.
•Systemet er utviklet i et samarbeid mellom Rovdata og Artsdatabanken.
•Statens naturoppsyn (SNO) har ansvaret for å følge opp og vurdere observasjoner av rovvilt i Norge.
• Rovdata leverer overvåkingsdata og bestandstall for gaupe, jerv, brunbjørn, ulv og kongeørn til forvaltning, media og publikum.

Kontaktperson:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata