GO

 

Søker etter gaupefamilier

Har du sett gaupespor i snøen, og mistenker at det kan være to eller flere dyr i følge? Da vil Statens naturoppsyn (SNO) gjerne høre fra deg.

Søker etter gaupefamilier
Foto © John Linnell

Snøen har lagt seg over det meste av landet, og gjør det igjen mulig å finne spor etter gaupa i terrenget. For å få best mulig oversikt over antall familiegrupper trenger Statens naturoppsyn (SNO) din hjelp.
– Vi ber om at alle som ser gaupespor i snøen, og mistenker at det kan være to eller flere dyr i følge, varsler den lokale rovviltkontakten straks. På denne måten kan du delta i registreringen av bestanden, sier Jan H. Wilberg i SNO.

Gjenkjennelige fotavtrykk
Gaupa har store labber som gir et tilnærmet sirkelrundt avtrykk med diameter på omtrent 10 centimeter. I de tilfellene hvor avtrykket av poten er synlig, ser vi at gaupa har fire tær som er plassert slik at den ene tåen stikker mer fram enn de andre (asymetri). Det er sjelden spor etter klør i avtrykket.

– Når mor og unger går sammen, vil de ofte gå oppi sporene etter hverandre. Da ser det ut som om bare ett dyr har gått der, selv om det er en hel familie. Før eller siden splitter dyrene seg og går ved siden av hverandre. Ved å følge sporet over lengre avstand, er det mulig å dokumentere om det dreier seg om en familiegruppe eller ikke, forteller Wilberg.

Bestemmer kvoter
Statens naturoppsyn har ansvar for å motta, kontrollere, vurdere og rapportere meldinger om familiegrupper hos gaupe. Opplysningene som blir registrert legges inn i en nasjonal database, som heter Rovbase. Denne blir benyttet av Rovdata, Direktoratet for naturforvaltning (DN) og fylkesmennene/rovviltnemndene.

Rovdata bearbeider dataene og beregner størrelse på bestanden. Denne kunnskapen brukes blant annet til å fastsette kvoter for gaupejakta, som bestemmes av DN eller Rovviltnemndene. Rovdata presenterer hvert år et minimumstall for antall familiegrupper og størrelse på bestanden for gaupe i Norge.

Målet med Nasjonalt overvåkingsprogram for rovvilt er å få registrert flest mulig av de familiegruppene som finnes. Sesongen for registrering løper frem til 1. mars.
 

Du kan lese hele nyhetssaken hos Statens naturoppsyn.
 

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata