GO

 

Ulver fra Sverige på vandring i Norge

Rovdata har analysert DNA-prøver fra ulvene som er registrert utenfor ulvesonen i Norge i sommer. Resultatene viser at de aller fleste av ulvene kommer fra svenske revir, og flere av dem har tilbakelagt store avstander.

Ulver fra Sverige på vandring i Norge
Ulven V1187+ ble fotografert av et viltkamera halvannen time før den ble felt i Løten kommune. Foto: Fellingslaget i Løten

Ulvene i Norge registreres hovedsakelig på sporsnø i vinterhalvåret i perioden fra 1. oktober til 31. mars, men Rovdata hjelper også forvaltningen med hasteanalyser gjennom sommeren.

Åtte ulver på vandring

I sommer er det fra DNA-analyser påvist totalt åtte ulver på vandring i Norge, hvorav fem hanner og tre tisper.

– Sju av dem er født i svenske revir, mens den siste er født i det etablerte ulvereviret i Østmarka utenfor Oslo, forteller Øystein Flagstad, seniorforsker i Rovdata.

I Rovdatas ulveteller kan du følge med på individer som registreres på DNA i sommer: Ulveteller (lenke). Flere av ulvene er registrert i forbindelse med skadesituasjoner på beitedyr, og tre av dem er felt etter vedtak av forvaltningen.

Har tilbakelagt store avstander

Ved å koble sammen DNA-prøver fra samme individ kan forskerne følge ulvenes bevegelser i Sverige og Norge. Resultatene fra i sommer viser at ulvene kan vandre svært langt.

(Saken fortsetter under kartet)

Kartet viser de åtte ulvene som er registrert fra DNA på vandring i Norge i sommer. Alle bortsett fra én kom fra svenske ulverevir. Kart: Rovdata

Hannulven V1188 har vandret fra Svalemosse i Skåne i Sverige til Hedmarksvidda i Ringsaker. Det er en distanse på 581 kilometer i luftlinje, så vandringsavstanden er enda lenger.

Ulvetispa V1185 har vandret fra Kesberget i Örebro i Sverige, via Midt-Gudbrandsdalen og Valdres til Eigersund kommune i Rogaland, som er 764 kilometer i luftlinje.

Hannulven V1190 har vandret fra Snösjön sør i Dalarna i Sverige til Rørostraktene i Trøndelag, som er 353 kilometer i luftlinje.

Hvor mange kull er født?

Når vinterens registreringssesong på ulv i Norge starter 1. oktober vil det igjen være fokus på å kartlegge status i revirene og hvor mange valpekull som er født våren 2024. Resultatene fra forrige vinter, samt viltkamerabilder og sommerens DNA-prøver kan gi hint på hvor det kan være født kull i år.

Forrige vinter ble det registrert ni intakte ulvepar etter jakta, hvorav fem helnorske og fire i revir på tvers av riksgrensen mot Sverige (se revirstatus - lenke).

– Sånn sett kan det være født inntil ni ulvekull denne våren, hvorav 4-5 i helnorske revir. Dog begynner tispene i Mangen og Østmarka og dra på årene, og paret i grensereviret Boksjø har ennå ikke lyktes å få fram valper etter to paringssesonger sammen.

– En mer realistisk forventning vil derfor være 6-7 ulvekull totalt, hvorav 2-4 kull er født i helnorske revir, men det gjenstår å se i vinterens overvåking hvor mange kull som faktisk er født i helnorske revir og grenserevir, forklarer Flagstad.

Første foreløpige rapport i desember

Rovdata vil presentere resultatene fra vinterens overvåking av ulv i Norge cirka midten av mai 2025. Underveis i vinterens overvåkingsperiode vil vi publisere fire foreløpige statusrapporter fra overvåkingsarbeidet. Den første kommer i desember. Du kan også følge med på DNA-registrerte individer og deres sosiale status i ulveflokken i Rovdatas ulveteller (lenke)

Kontaktpersoner i Rovdata:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata